Kuhinja

Kuhinja je najpopularnija prostorija u domu. Za nju su najbitnije dve stvari: gde se nalazi i u kakvom je stanju. To je srce doma i centar porodičnog života.

Uvek treba biti locirana u unutrašnjem sektoru doma. Predstavlja naše zdravlje i bogatstvo, opšte blagostanje, imućnost porodice. Kuhinja je mesto gde se hrani naše telo i duh. I njoj treba ukazati posebnu pažnju.

U kuhinji treba da bude pozitivan Či (Chi), što znači treba je držati čistom, suvom, sudovi treba da budu u kabinetima, sve što je pokvareno treba popraviti, treba da ima dosta svetlosti.

feng-shui-kuhinja

Najvažniji deo kuhinje je šporet. Idealno bi bilo kada biste mogli videti kuhinjska vrata kada stojite kraj šporeta, jer se može desiti da onaj koji vam dođe iza leđa može da vas uplaši i na taj način ugrozi kvalitet hrane.

Šporet predstavlja simbol porodičnog bogatstva, nagrade i plodove našeg rada. Mora biti u ispravnom stanju, jer ako nije utiče na finansijski položaj porodice. Ako rerna gleda na ulazna vrata to je veliki problem. Novac će se potrošiti čim ga zaradite.

Šporet nikada nemojte imati ispod prozora, što ukazuje na nedostatak potpore. Ako je tako na prozor stavite nešto od elemenata drveta.

Ulaz u kuhinju ne bi trebao da bude direktno nasram ulaznih vrata, kako bi se hrana zaštitila od mogućih negativnih uticaja i energije koja ulazi. Šporet treba da bude na sredini kuhinje, tako da možete da budete povezni sa svime.

Šporet ne treba držati na severozapadnom delu kuhinje. To je opasna lokacija koja se naziva „vatrom na nebeskoj kapiji“.

Šporet ne sme da stoji između frižidera i sudopere. Ako je to slučaj izaziva tugu porodici. Vatra između dve vode izaziva plakanje.

Kuhinja ne treba da bude pretrpana aparatima, priborima (izloženi noževi izazivaju konflikt).

Frižider kao element vode treba da bude pun (simbol porodičnog bogatstva). Hrana je za Kineze simbol za prosperitet.